tiistai 17. elokuuta 2010

Torikausi parhaimmillaan

Satokausi on vaihtunut kesäisestä syiksyisempään suuntaan, vaikka säät ovatkin pitäneet kuuman kesän tunnelmaa itsepintaisesti yllä. Satoa on korjattu ja myyty suoramyyntinä Turussa ja Taalintehtaalla aina tähän asti, mutta nyt on muutosta ilmassa. Tämän hetken suunnitelmien mukaan huominen on viimeinen Taalintehtaan toripäivä, Turussa käymme näillä näkymin vielä neljänä lauantaina. Torikauden olemme ajatelleet päättää osallistumalla Saariston Sadonkorjuujuhlaan Kemiön torilla 18.9. klo 10-14 (www.skordefest.fi).

Papukausi on meillä nyt parhaimmillaan. Papukasvustot ovat ennätyksellisen reheviä helteisen kesän jälkeen ja uhkuvat elinvoimaa. Nyt lähinnä jännitetään, miten pitkään satokautta jatkuu ja milloin tulevat ensimmäiset hallat. Ensimmäinen suuri sato papuja oli Turussa jo viime lauantaina, tällä viikolla mukaan yritetään saada vieläkin enemmän. Tuttuun tapaan mukana on vihreää ja violettia taitepapua, keltaista vahapapua sekä vihreän-punaraidallista Borlotto-leikkopapua. Härkäpavun sesonki alkaa meillä olla ohi, mutta saattavat mattimyöhäiset saada vielä tulevanakin viikonloppuna niitä maisteltavaksi.


Pavut ovat tänä vuonna erityisen maukkaita ja rapeita, koska aurinkoa on riittänyt ja kastelusta on huolehdittu tihkuletkuilla.

Elokuu on myös juuresten aikaa. Violetit, keltaiset ja punaiset porkkanat ovat jo koristaneet toritiskiä, mutta syysnauriin valmistumista vielä odotellaan. Mukulaselleristä korjaamme jo pienenpientä varhaissatoa, mutta juuripersilja ja palsternakka saattavat jäädä kuivuuden vuoksi niin pieniksi, etteivät ne mukaan koskaan ehdi. Retikoita, retiisejä ja aasialaisia vihanneksia on sensijaan päästy jo maistelemaan ja niistä saattaa olla luvassa hyväkin sato, jos sateita saadaan lähiaikoina.

Juuresten paras aika on vielä edessä.

Kausihuoneiden kuumuus on selvästi häirinnyt jopa kuumaa rakastavien kasvisten valmistumista, munakoison kukat eivät ole millään lähteneet kehittymään ja paprikatkin ovat antaneet itseään odottaa. Vihreä tomaatti "Green zebra" on kirpeällä maullaan ja limenvihreällä sisustallaan ihastuttanut jo muutamia aamuvirkkuja toriasiakkaita, mutta valkoisista lohikäärmeen munista (eli valkoisista kurkuista) ovat jo useammat päässeet nauttimaan. Luvassa on vielä jotain oudompaakin kunhan karviaiskoisot ja melonit vielä päättävät kypsyä. Avomaan pienet talvikurpitsat tulevat varmasti myös herättämään huomiota niin ulkonäöllään ja toivottavasti myös maukkaudellaan. Olemme etsineet mahdollisimman pieniä kurpitsalajikkeita, joita olisi helppo kokeilla pienellä rahalla jopa yhden hengen ruokatalouksissa.

"Vihreä seepra" on nimensä veroinen tomaatti. Se ei ole makea karkki-tomaatti, vaan hapokkuuttaan ylpeästi kantava erikoisuus.

Moni tuttu tuote viipyy valikoimissa vielä niin kauan kuin kasvustot malttavat satoa tuottaa. Sokeriherneitä ja zucchini-kesäkurpitsoja on edelleen tarjolla, kuten myös monille tutuiksi tulleita yrittipusseja. Leveälehtistä persiljaa, lehtiselleriä, minttua, basilikaa, perillaa ja makeaa mangoldia on tarjolla toritiskillämme edelleen. Myös kesäperuna Siikli on edelleen maukasta syötävää.

Sokeriherne hidastaa jo satotahtiaan, mutta säilynee valikoimissa vielä torikauden loppuun saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi näkyvät kaikille lukioille.