tiistai 14. kesäkuuta 2011

Sade tuo ansaitun levon?

Kevät ja alkukesä on ollut kiireistä aikaa. Samoin kuin jokaisella muullakin tarhurilla, viljelysuunnitelmat paisuivat talven aikana ennennäkemättömiin mittasuhteisiin ja niiden toteuttamisessa on ollut kova tekeminen. Luulisi eilisen rankkasateen tuoneen ansaitun levon. Mutta vielä istuttamatta olleet taimet huusivat ruukuissaan multaan pääsyä ja mikä olisi hienompi paikka päästä kuin lämmin ja märkä maa. Kuten kuvasta näkyy, viljelemme tänä vuonna ensimmäistä kertaa koe-erän purjoa. Yritimme ottaa oppia brittiläisestä purjonkasvatustavasta, jossa siemenet hajakylvetään syviin ruukkuihin ja kasvatetaan ennakko-odotuksista poiketen mahdollisimman lämpimässä. Komeita taimiahan siitä aikaiseksi tuli.


Purjon taimet kasvavat lyijykynänpaksuisiksi lämpimässä.

Varsinaisia aikasyöppöjä ovat olleet viralliseen luomuvalvontaan liittyminen sekä uusien kevytrakenteisten kausihuoneiden hankinta ja käyttöönotto. Luomujärjestelmään ei ihan noin vain liitytä, sillä se edellyttää aivan uudenlaista, koko tilan kattavaa viljelykierto-, lannoitus- ja kasvinsuojelusuunnitelua. Lisäksi tulevat luomubyrokratiaan liittyvien, erinäisten kirjanpitojärjestelmien pystyttäminen (siemenet, lannoitteet ja muut varastot). Vaikka tilalla viljelläänkin nyt ihan virallisin luomumenetelmin saadaan tuotteita ryhtyä markkinoimaan luomuna vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2013 (vihannekset) ja 2014 (marjat ja hedelmät).

Uusien kausihuoneiden hankkiminen on ollut myös varsinainen episodi, joka on käytännössä sotkenut pahasti tämän vuoden viljelytoimintaa. Huoneet hankittiin lähinnä luomuun siirtymisen johdosta, sillä kaalikasvien luomuviljelyssä ei kokemustemme mukaan ole toivoa onnistua ilman kunnollista suojaa kirppoja, kaalikärpäsiä ja perhosentoukkia vastaan. Huoneita on kolme, joista kaksi on saatu käyttöön ja yksi jää odottelemaan ensi kauden viljelytoimintaa. Kolmen erillisen huoneen hankinta on tapa toteuttaa kasvitauteja ehkäisevää viljelykiertoa. Viljely huoneissa tapahtuu maapohjassa ja lannoitus perustuu läheiseltä luomunautatilalta hankittuun lantakompostiin.

Kausihuoneet eivät ole varsinainen maalaismaiseman kaunistus, mutta onneksi hedelmäpuumme tulevat piilottamaan ne aikoinaan taakseen.

Tuleva torikausi tulee alkamaan tuttuun tapaan mansikan kypsyttyä. Tulemme käymään Turun kauppatorilla lauantaisin. Toiseksi Turun toripäiväksi olemme hahmotelleet torstaita. Taalintehtaan torilla olemme edellisen kauden tapaan keskiviikkoisin. Meillä ei ole tällä hetkellä sovittuna varsinaisia jälleenmyyjiä, vaikka sellaisen haluaisimmekin nimenomaan Turkuun. Otamme mielellämme vinkkejä vastaan niin nykyisiltä asiakkailtamme, kuin satunnaisilta sivustoilla vierailijoilta.

Tuore luomutila on saanut työntekijäkseen myös sankarikissa Momon. Valitettavasti saaliiksi on tähän mennessä tullut lähinnä matelijoita, mutta toiveissa on siirtyä jatkossa enemmän jyrsijälinjalle.

Hylätty kesäkissa Momo löysi uuden kodin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi näkyvät kaikille lukioille.