perjantai 11. elokuuta 2023

Niittulan kausi 2023

Niittulassa valmistauduttiin tulevan torikauden 2023 alkamiseen viime viikonloppuna nostamalla valkosipulia. Valkosipulia tulee myyntiin sekä irtosipulina että letteinä. Torille on tarkoitus tulla vähän aiempaa myöhemmin eli elokuun 19. päivä. Alkukesän kuvuus oli haaste valkosipulille, mutta onneksi pystyimme ainakin osittain kastelemaan viljelyksiä. 

Letitettävien valkosipuleiden juuret typistetään, varret ja sipulin uloin osa kuoritaan ja lopulta sipulit pestään. Näin leteistä saadaan siistejä ja ne myös kuivuvat nopeammin - mikä auttaa niitä säilymään pidempään.

Valkosipulit nostetaan käsin ja ne ovat hyvin multaisia ja epäsiistejä heti noston jälkeen. Sipulit lajitellaan letitettäviin ja irtomyyntiin kuvattaviin sipuleihin. 

Meillä on tänä vuonna viljelyssä viime vuotista vähemmän vihanneksia. Torille tulee valkosipulin lisäksi lähinnä vain perunaa ja pieniä määriä pensasmustikkaa, pinaattia ja lehtipersiljaa. Mukana on satunnaisia eriä myös tomaattia, paperikoita, kurkkuja, maa-artisokkaa ja härkäpapua. Erilaisia tomaatteja on tänä vuonna lähinnä pienissä kausihuoneissa ja vähän ulkona. Kuvassa nk. "tangerine" tomaatti, jossa on lykopeenin sijaan pro-lykopeenia eli lykopeenin helpommin imeytyvää muotoa. 

Tarkoituksenamme oli jo alun perin pitää pieni hengähdystauko viljelyssä tänä vuonna ja viljelysuunnitelmasta tehtiin hyvin maltillinen. Kevään yöpakkaset ja alkukesän kuivuus ovat myös supistaneet tuotevalkoimaa, kun hedelmien kukinta epäonnistui hyvin suurelta osalta. 

Omenan kukat paleltuivat kevään yöpakkasissa. En ole aiemmin nähnyt ihan ruskeiksi menneitä omenankukkia. Mutta ei näitä kannata harmitella, vuodet ovat erilaisia ja joskus onnistuu ja toisinaan ei.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Milloin on viimeinen torilauantai kun olet paikalla?
Oliko se jo viime lauantai 9.9?

Lähetä kommentti

Kommenttisi näkyvät kaikille lukioille.